23-Dec

Product development

Leseliste for produktledere

Er du produktleder, men har lyst til å lære mer om produktledelse? Da har jeg leselista for deg!

9 min read

·

By Kristofer Giltvedt Selbekk

·

December 23, 2023

Så du vil bli en produktleder? Eller kanskje du har fått rollen i fanget, fordi organisasjonen din har blitt delt opp i produktområder eller noe annet nymotens? Lurer du på hvorfor folk plutselig har begynt å skrive OST med store bokstaver?

Produktledelse er et utrolig spennende fag, som bare blir mer og mer interessant å både jobbe med og lære om. Men det er mye stammespråk, mye teori og mye… greier man bør sette seg inn i, og det kan være en ganske overveldende opplevelse å bli kastet inn i. Så hvor skal man egentlig starte, om man ikke har jobbet så mye med det før?

Heldigvis for oss, er det utrolig mange velskrevne bøker om produktledelse. Denne artikkelen gir deg et utgangspunkt til hvilke bøker du burde komme deg gjennom frem mot sommeren, og hvorfor jeg anbefaler nettopp de bøkene.

Inspired

Av Marty Cagan

Denne boken er nok den mest nevnte boken på LinkedIn for tiden. Og ikke uten grunn. Marty Cagan sitt klassiske verk Inspired er en real innføring i produktledelse og ikke minst verdien i å innføre produktteam over utviklingsteam eller feature team.

Selv om boken kom ut i 2008 (og re-utgitt i 2017), er det plenty av gode tips og triks som de aller fleste organisasjoner her i Norge har veldig godt av å høre i dag. Boken er stappfull av pragmatiske og praktiske eksempler på hvordan store tech-selskaper klarer å innovere og bevege seg fremover flere ganger raskere enn andre – og hvorfor noen selskaper rett og slett ikke får det til.

Det er mange gode poenger som kommer frem i boken. Det å fokusere på outcomes over outputs er en av dem, og det å jobbe faktisk smidig, er to gode eksempler på det. Den er nok mest relevant for produktledere (eller folk som ønsker å være det en dag), men er nok nyttig lesning for alle som jobber i produktteams også.

Du kan kjøpe boken her. Og når du først er i gang, kan jeg også anbefale Empowered – en slags oppfølger som har et litt bredere nedslagsfelt, og handler mer om hva hele team må gjøre for å oppnå idealene i Inspired.

Continuous Discovery Habits

Av Teresa Torres

Denne boken er en av de nyttigste bøkene jeg har lest i år. Teresa Torres argumenterer sterkt for å innhente brukerinnsikt hele tiden, gjennom smarte verktøy og gode teknikker. Hun argumenterer sterkt for å undersøke mulighetsrommet man har for å løse utfordringer brukerne har, og verifisere antagelsene sine før man begynner å implementere noe som helst. Mesteparten av arbeidet bør med andre ord skje lenge før utviklerfingre treffer tastatur.

Torres introduserer også en teknikk hun kaller – litt morsomt på norsk – OST, eller Opportunity Solutiton Trees. Denne teknikken går ut på å utforske hvilke muligheter man har for å løse ett eller annet forretningsmål, dele dem opp i under-muligheter, og til slutt utforske en rekke forskjellige løsninger på disse. Det er en skikkelig kraftig teknikk, som vi har begynt å bruke flittig i vårt produktteam. Runar skrev også en veldig fin introduksjon til denne teknikken her om dagen, som definitivt kan anbefales.

Dette er nok en bok som argumenterer sterkt for å jobbe smidig – ikke bare i teorien, men i praksis. Torres argumenterer også for å blande “discovery” og “delivery” fasene mye tettere enn andre forfattere har gjort.

Team Topologies

Av Matthew Skelton, Manel Pais

Når man jobber i større organisasjoner, er teamene man jobber i – og hvordan de er strukturert – noe man kontinuerlig itererer på. Hvordan man splitter opp ressursene sine er definitivt en av de tingene man gjør som påvirker både flyt, produktivitet og gjennomføringsevne mest i en produktorganisasjon.

Boken “Team Topologies” av Matthew Skelton og Manel Pais har blitt et slags standardverk for de som tar for seg denne jobben. Erfaringsmessig er dette et samarbeid mellom avdelingsledelsen og produktlederne.

Team Topologies argumenterer for at man burde strukturere teamene i fire distinkte typer – strøm-følgende, muliggjørende, kompliserte undersystem og plattform-teams. Når man deler seg inn i disse topologiene, mener forfatterne at man klarer å minimere kognitiv last, tilpasse seg endringer i organisasjonen og ha fokus på å levere.

Vi har brukt teorien fra denne boken i praksis hos flere kunder, og har opplevd at det også fungerer i praksis. Egentlig ganske gøy!

Accelerate

Av Nicole Forsgren, Jez Humble, Gene Kim

“Accelerate: The Science of Lean Software and DevOps: Building and Scaling High Performing Technology Organizations” (jadda, de er glade i lange boknavn disse amerikanerne) er en av de første store bøkene jeg leste som teknolog, og det er kanskje det mest klassiske verket innen smidig produktutvikling. Om du skal være produktleder, tror jeg rett og slett du MÅ ha lest denne boken før du setter i gang.

Boken foreslår fire nøkkelmetrikker man bør se på for å bli en skikkelig bra digital produktorganisasjon:

  • Hvor ofte du deployer til produksjon
  • Hvor fort det går fra du skriver kode til det er i produksjon
  • Hvor fort man kan rette feil i produksjon
  • Hvor ofte man brekker produksjon

Mye om produksjon, da, med andre ord.

Boken lener seg tungt på forskning og erfaring fra store teknologiorganisasjoner, og har muligens flere referanser enn noe annet verk jeg har lest. Utrolig gøyal lesning – om enn litt… tung til tider.

Measure What Matters

Av John Doerr

Du har hørt om OKR. Du har gjort OKR. Du har ikke helt fått til OKR. Og det er helt greit. Noen mener til og med at det er din egen skyld.

En kollega av meg sa en gang at OKR et et “litt for enkelt rammeverk for å oppnå noe som er utrolig vanskelig”. Og det er kan jeg ikke være mer enig i. Men da kan det også være veldig greit å lese litt om hvordan det egentlig skal gjøres!

“Measure What Matters” er en fantastisk bok som tar deg med inn i OKR-verdenen, og hva man egentlig prøver å løse. Og det er jo litt som tittelen nevner – at man skal prøve å måle hva man egentlig prøver å få til. Det å prioritere er vanskelig på alle plan, men om man skal klare å sette mål for en hel organisasjon, så bør man virkelig sette seg inn i materien.

Denne boken er en “must-read” (har man et norsk uttrykk for det egentlig?) for alle som vil jobbe målrettet – og spesielt alle som har fått beskjed om at “nå skal vi bruke OKR” for å oppnå noe som helst.

Du kan kjøpe boken her – og hadde jeg vært deg, hadde jeg plukket med meg Radical Focus i samme slengen. Begge disse bøkene er helt ekte gullgruver for deg som vil prøve å få folk til å dra i samme retning.

Escaping the Build Trap

Av Melissa Perri

Vi er jo alle glade i å lage ting. Ingenting ser bedre ut på ukesoppsummeringen enn å ha lansert en ny tjeneste, en ny feature eller på andre måter å ha tilbudt brukerne deres noe mer. Men stopper du noen gang opp for å tenke om det var det de faktisk trengte?

“Escaping the Build Trap: How Effective Product Management Creates Real Value” introduserer konseptet om bygge-fella – det å lage ting bare for å lage ting, uten å verifisere at det er ting folk faktisk kommer til å bruke. Jeg har i alle fall gått i den fella opptil flere ganger selv!

For å fikse dette foreslår Perry et par forskjellige teknikker – men den som skinner best gjennom er å fokusere mer på “outcome” (hva folk faktisk sitter igjen med av verdi) enn output (hva du har laget). Dette er ganske likt det du hører fra både Inspired og Accelerate, men har muligens et ekstra fokus på sluttbrukerne.

En veldig bra bok i alle fall – og en jeg vurderer å lese en gang til i 2024.

Bedre Produkter

Av Ida Aalen

Helt til slutt vil jeg komme meg min kanskje aller største anbefaling. Om du jobber med produktutvikling i Norge, er dette boken du burde lese først av alle.

Ida Aalen har en fantastisk evne til å oppsummere produktleder-kunnskapen som finnes i alle bøkene jeg har nevnt ovenfor (og et par til) – og oversette det til norske forhold. Alle er ikke Spotify eller Meta – og det er en god del tilpasninger man burde gjøre underveis i arbeidet sitt for å få ting til å fly her i Norge.

“Bedre Produkter” er proppfull av erfaringer fra forskjellige organisasjoner her i landet, og tar for seg hvordan beste praksis kan se ut når man jobber i norske forhold. Om jeg skulle lest én bok i år, så hadde det definitivt vært denne. Og så hadde den inspirert meg til å lese resten på denne listen.

Du kan kjøpe boken her. Og det, det synes jeg du skal gjøre.

Mye å lese

Om du føler deg litt overveldet, så er det helt okei. Det hadde jeg også gjort. Men alle som en er fantastiske ressurser for å få deg bedre rigget som produktleder der du jobber.

På tvers av alle disse bøkene, så er det en slags konsensus om å spørre brukerne, iterere raskt på feedback og utforske mulighetsrommet man har. Og det er dritvanskelig. Men – herre min hatt, som det er verdt det.

Jeg håper du blir inspirert til å plukke opp et par bøker i 2024, og utvikle deg både som produktleder og medarbeider. For det har aldri vært et bedre tilbud for folk som vil mer.

Og du - hvis du har småbarn, en stressende hverdag, eller bare ikke er så flink til å lese, så kan jeg på det varmeste anbefale å signe opp for en lydboktjeneste. Jeg har hørt haugevis av bøker på vei til og fra jobb på Audible – og det er en flott måte å bygge kompetanse på, uten at det stjeler noe av fritiden din på.

Lykke til!