5-Dec

Hobby

Hobbyprosjekt: OPRA

Hils på OPRA - et hobbyprosjekt som gir bedre kjøpekraft til folk som jobber i operative yrker.

5 min read

·

By Kristofer Giltvedt Selbekk

·

December 5, 2023

Hobbyprosjekter er en utrolig fin måte å lære seg produktutvikling på for utviklere. Ikke bare lar det oss ta fullt ansvar for selve produktet, men man blir tvunget til å ta stilling til ting som vekst, sluttbrukere og tilbakemeldinger. Også er det veldig gøy da, det skal sies.

Jeg har – sammen med et par andre venner – jobbet med et hobbyprosjekt som vi kaller OPRA – kort for Operativ Rabatt. Det er en tjeneste som fremforhandler og tilgjengeliggjør ekstra gode rabatter for en kritisk del av samfunnet vårt – operative.

Om “operativt personell” er et nytt uttrykk for deg, så er det helt okei. Operativt personell er folk som jobber i forsvaret, politiet, brannvesenet og ambulansetjenesten. Det er folk i den frivillige redningstjenesten. Det er rett og slett folk som gjør en helt fantastisk og kjempeviktig jobb for samfunnet, slik at oss andre kan sove trygt om natten.

Ulempen med å jobbe i mange av disse yrkene er at de er veldig dårlig betalt i forhold til innsatsen – og risikoen – som legges inn. Derfor tenkte vi at å øke kjøpekraften deres, gjennom gode rabatter på ting man trenger, var en fantastisk måte å gjøre de yrkene mer attraktive for de beste folka blant oss.

Hva er OPRA

OPRA er en nettside (og snart en app) som gjør det enkelt å finne og bruke en rekke forskjellige rabatter. Vi fremforhandler rabattene selv med møter med forskjellige bedrifter, eller så får vi tilgang til rabatter gjennom såkalte affilatenettverk vi samarbeider med. Den forhandlingen går overraskende enkelt – folk er nemlig veldig villige til å strekke seg litt lenger for å tilby tjenestene og varene sine til denne brukergruppen.

Per i dag har vi over 100 rabatter som folk kan bruke. Og det er ikke bare tullerabatter heller – vi snakker alt mellom 10 til 40 prosent rabatt på kjente merkevarer! Og det hjelper på bunnlinja i familier som ellers kanskje ikke kan påspandere seg altfor mye.

For å bli medlem må du laste opp et bevis på at du er kvalifisert for å delta i OPRA. Teamet undersøker dokumentasjonen som lastes opp, og så godkjenner vi (eller en sjelden gang underkjenner) søknaden. Så er du logget inn og har tilgang til kjempegode rabatter – helt gratis.

Hvordan vi jobber

OPRA er drevet av meg, Eric og Sissel – to som jobber i nettopp disse operative yrkene. Eric er helikopterpilot for redningstjenesten i Stavanger, og Sissel jobber på AMK-sentralen (de som tar telefonen når du ringer 112). Sammen er vi en skikkelig fin gjeng som har fått til dette med arbeidsfordeing.

Eric og Sissel fremforhandler rabatter, og jobber aktivt ut mot interesseorganisasjoner som fagforbund og arbeidsgivere for å onboarde nye brukere. Jeg utvikler løsningene våre, og passer på at alle. Og sammen godkjenner vi brukere, svarer på henvendelser og tenker ut strategi for både å vokse, ekspandere til nye markeder og lage det beste produktet vi kan.

Arbeidet tar endel tid, men ikke mer enn at det passer inn i en hektisk hverdag, med både jobb, familie og fritidsaktiviteter. Vi har lagt stor vekt på at vi skal ha det gøy med dette prosjektet, og at det ikke skal spise mer av fritiden vår enn vi er komfortable med.

Penger og sånn

OPRA har hatt to forskjellige forretningsmodeller opp gjennom. Da vi startet kostet det 30 kroner måneden å være medlem. Det dekket alle utgiftene våre, og ga oss et lite overskudd. Det overskuddet brukte vi til å dele ut det vi kalte OPRAs takknemlighetspris. Denne prisen består av en statuett vi har laget, samt 25.000 kroner. Den blir delt ut et par ganger i året til nominerte operative som har gjort en ekstraordinær innsats. Du kan lese mer om hvem som har vunnet her.

OPRA-spydet
Her er OPRA-spydet – statuetten som følger en pengepremie for å vinne OPRAs takknemlighetspris

Målet med OPRA var ikke å tjene masse penger, men å tilby bedre kjøpekraft til folk som fortjener det. Derfor gikk vi i år vekk fra en betalt modell, og over til å tilby denne tjenesten gratis ut mot sluttbrukerne. Istedenfor tjener vi penger gjennom såkalte affiliate-avtaler, der vi får betalt noen prosent av hva brukerne våre bruker penger på. Kjøper noen en TV for 5000 kroner, tjener vi for eksempel 150 kroner.

Det skal sies at betalingsmodellen vår var ganske mye mer innbringende enn denne affiliate-løsningen, men det betaler fortsatt nok til at vi kan dekke kostnadene våre, og spare opp litt penger til OPRAs takknemlighetsfond. Og om vi blir skikkelig populære en dag, kan det jo hende at det blir litt penger igjen til oss som bruker fritiden vår på det her.

Teknologi, da?

OPRA består av to tjenester – opra.no og en (straks ferdigstilt) mobilapp.

OPRA.no er basert på Next.js, Chakra UI og Firebase. Disse tre teknologiene ble valgt rett og slett fordi det var de teknologiene jeg kunne best da jeg startet arbeidet, og vi hadde et stort behov for å få noe ut til brukerne våre raskest mulig. Det har vist seg å være gode valg vi fortsatt er komfortable med i dag – selv om det innfører noen begrensninger man ellers ikke ville hatt.

Appen vi jobber med nå er basert på React Native og Firebase, og er i stor grad en mobil-implementering av det samme vi har på nettsiden vår – pluss noen ekstra features som push-varsler og andre finurligheter.

Status

Status per i dag er at OPRA er en høyt elsket organisasjon blant operative. Vi har over 17.000 aktive medlemmer, med over 30.000 sidevisninger hver eneste måned. Vi har avtaler med en rekke forskjellige interesseorganisasjoner og får massevis av henvendelser fra folk som ønsker å tilby rabatter til folka våre.

Vi har planer om å ekspandere til andre land også – men det tar vi som et mål for 2024. Det haster liksom ikke altfor mye heller, men det er jo gøyalt å legge strategier for.

Om du kjenner noen som jobber i operative yrker, så kan du jo tipse dem om OPRA – kanskje de ikke har hørt om oss enda?

Up next...

Loading…