19-Dec

Design

Dagens designtips

Dagens designtips er en artikkelserie hvor forskjellige designere fra Bekk forteller om jobben de gjør, hvilke utfordringer de møter på, og kanskje kommer med et lite tips.

4 min read

·

By Magnus Søyland

·

December 19, 2022

Hvem er jeg?

  • Magnus heter jeg
  • 36 år
  • Fra sørlandsperlen Grimstad
  • Studert interaksjonsdesign på UiO
  • Jobbet som designer i 5 år

Jeg har alltid hatt en naturlig nysgjerrighet og vært glad i å løse problemer. Jeg har også så lenge jeg kan huske irritert meg over dårlig – eller manglende – design i tjenester og produkter jeg bruker. På tross av dette er det mest tilfeldigheter som førte til at jeg ble designer; jeg visste egentlig ikke helt hva jeg gikk til før jeg hadde studert design en stund. Etter hvert oppdaget jeg at interaksjonsdesign er som skreddersydd for meg, ved at jeg kan kombinere mine interesser for teknologi, problemløsning, skaperglede og å jobbe med mennesker.

Hva gjør jeg (og hvordan)?

Jeg jobber hos Kartverket i et team som lager tjenester knyttet til tinglysing av eiendom i Grunnboken – registeret som inneholder den faktiske bekreftelsen på at du er rettmessig eier av leiligheten eller boligen din til millioner av kroner, og som det derfor er svært viktig at vi som befolkning har full tillit til. Akkurat nå jobber teamet med digital tilgjengeliggjøring av tinglyste dokumenter. Disse er i dag kun mulig å få tak i ved å få dem tilsendt som brevpost, selv om de er helt nødvendige for at en eiendomsmegler skal kunne legge ut boligen din for salg.

Da jeg begynte å jobbe for Kartverket i midten av august var det ikke bare en ny kunde for meg, men også for Bekk. Det har vært meget lærerikt og interessant å være med helt fra starten hos en ny kunde. De første dagene, da det virket som det dukket opp ti nye begrep hver dag, var på samme tid både frustrerende og svært givende, og hodet føltes ofte helt kokt ved slutten av hver dag. Det ble en tid med bratt læringskurve, men samtidig er det en erfaring som jeg er glad for å ha fått.

Gjennom høsten har oppdraget hos Kartverket gått fra å kun bestå av et lite knippe personer, til å bli en betydelig gruppe med flinke folk. Samtidig har vi blitt en liten gjeng med designere på oppdraget, og selv om vi er fordelt ut på ulike produktteam, så sitter vi samlet og jobber mye sammen. Jeg er veldig takknemlig for at jeg kan sparre, diskutere og lære sammen med andre dyktige designere, og selv om vi ikke har jobbet sammen så lenge føler jeg at jeg kan ta opp hva som helst med dem.

Det at Kartverket er en helt ny kunde innebærer også at det har vært et helt nytt domene å sette seg inn i, uten at det finnes noen erfarne kolleger fra Bekk å spørre for å oppklare en usikkerhet eller et begrep. En ting er at det er et utall nye konsepter og begrep å lære seg, men kanskje det vanskeligste er alt jeg ikke vet at jeg ikke vet. De fleste fagekspertene vi jobber med i Kartverket har jobbet med sitt fagområde i mange år, og jeg opplever det nærmest som en naturlov at noe av det vanskeligste for en ekspert å forstå, er hvilke deler av faget som er vanskeligst for en nybegynner. Det fører til at de som er ansatt i Kartverket ofte ikke skjønner hva som er selvfølgelig for dem, men nærmest uforståelig for oss som er nye til domenet.

For å gjøre dette enda mer utfordrende har jeg flere ganger opplevd at et begrep brukes og forstås ulikt i ulike avdelinger hos Kartverket! Sannsynligheten for at misforståelser oppstår blir dermed stor, og det er lett å snakke rett «forbi hverandre». I slike situasjoner har jeg erfart at det er til ekstremt stor hjelp enten å tegne opp noen enkle figurer, eller å støtte seg på eksisterende figurer eller modeller av det vi diskuterer.

Hvilket tips ville jeg gitt meg selv i starten av oppdraget?

«Når du tror at du har forstått et begrep/konsept, er det fortsatt mye igjen å forstå…» 😅

Read more from 19-Dec

Up next...

Loading…

Join in the holiday cheer and count down to Christmas with us!

I would like updates:
Your email will only be used for these advent calendar updates during the holiday season. They will never be sold or shared with third parties.