21-Dec

UX

Slipp fontene fri!

Folka i Monotype, kanskje verdens fremste fonteksperter, publiserte nylig en trendrapport om typografi. De mener at bruken av variable fonter kommer til å øke dramatisk de neste årene. Men hva er egentlig variable fonter? Og hvorfor har det plutselig blitt så aktuelt akkurat nå?

3 min read

·

By Ina Rønning Johansen

·

December 21, 2019

alt-tekst til bilde

Variable fonter, sa du?

Variable fonter er en ny måte å anvende typografi i digitale flater, noe som gir en enorm fleksibilitet og muligheter for lekenhet i hvordan vi viser frem og setter tekst i grensesnittet. Og det er jo egentlig et paradoks at vi i mange år har designet dynamiske grensesnitt, mens typografien og det tekstlige innholdet i stor grad har vært begrenset av tradisjonelle "statiske" fonter. Med variable fonter kan også teksten bli dynamisk.

I motsetning til tradisjonelle fonter, der hvert snitt av en skrifttype lagres som individuelle fontfiler, vil de i en variabel font samles i én enkelt fontfil. Dette gjør at du får færre filer å holde styr på, færre kilobytes, og mye, mye mer typografisk frihet!

Filstørrelsen blir mindre fordi hvert tegn tegnes som et omriss. Punktene som tegner omrisset har instruksjoner for hvordan de skal oppføre seg for å f.eks lage en annen vekt. Deretter blir de individuelle stilene interpolert, som betyr at de blir tegnet dynamisk i browseren. Interpolering kan foregå i veldig små steg langs forskjellige akser, som f.eks en vekt-akse. Dette gjør at du kan finjustere innstillingene dine til akkurat det du trenger. Hvis du leter etter en vekt et sted mellom normal og fet, eller du vil at kursiv skal lene seg litt mindre, så er dette fullt mulig. Og det er faktisk nesten ingen begrensning for hvilke akser skriftdesigneren kan legge til i fontene. Sjekk ut FS Kitty fra Fontsmith, her kan du justere akser for både skygge og omriss.

Hvorfor er variable fonter 🔥 akkurat nå?

Vel, teknologien er ganske ny, faktisk bare tre år gammel. Variable fonter er en evolusjon av OpenType, formatet vi har brukt i flere år. Det er ikke før det siste året at flere av de største browserne har lagt inn støtte for formatet, og for ikke lenge siden gjorde både Figma og Sketch det mulig å designe med variable fonter. Så nå er tiden inne for å eksperimentere!

Her er en liten gavepakke med noen av mine favorittlenker om variable fonter. God jul 🎅🏽

1. 5 type trends for brands to consider in 2020\ I Monotype sin trendrapport, lister de ut 5 typografitrender for 2020 og årene som kommer, en av trendene er selvfølgelig variable fonter.

2. Smashing Podcast Episode 5 With Jason Pamental: What Are Variable Fonts?\ Jason Pamental er kanskje den mest tydeligste talspersonen for digital typografi, så han har naturligvis snakket om variable fonter både her og der, senest i Smashing magazine sin podcast.

3. Phase is a generative type concept\ Test ut hvordan variabel fontteknologi kan manipuleres i sanntid eller med lyd via stemmesignal.

4. The Font Gautlet\ Det sveitsiske designstudioet Dinamo har laget et verktøy hvor du kan teste variable fonter rett i browseren. Her kan du velge blant eksisterende, eller laste opp egne variable fonter og få en animert forhåndsvisning av alle aksene de inneholder.

5. V-fonts.com\ Er det et sted du skal gå for å få tilgang til, og teste ut variable fonter etterhvert som de blir lansert så er det på v-fonts.com.

6. Movement\ Movement er en variabel font som er inspirert av dansebevegelser. Ganske stilig!