19-Dec

App Development

Ditt Digitale Engangskamera

Oneshot er smarttelefonens digitale engangskamera, utviklet for å møte kostnads- og miljøutfordringene assosiert med tradisjonelle engangskameraer. Slik har veien med utviklingen av min app, fra behov til produkt, vært.

5 min read

·

By Jørgen Hollum

·

December 19, 2023

Oneshot

Spenningen rundt venteprosessen, en fascinasjon for retro-uttrykket og ta vare på fysiske minner, er noen av grunnene fotobutikkene oppgir som årsak for den populære engangskamera-trenden. Appen jeg har laget, kalt Oneshot, er engangskameraet du alltid har i lomma. Bildene kan du ikke se før et album er fylt opp, med kun ett forsøk på hvert bilde. Fotoalbum kan deles med venner og fysiske kopier kan bestilles.

Problemet med dagens engangskamera er at det er dyrt å fremkalle, lite miljøvennlig og utilgjengelig. Kameraene kastes gjerne etter bruk og noen fotobutikker sender kameraene til utlandet for bildefremkalling. Dette ønsket jeg å gjøre noe med!

Slik Kom Ideen 💡

I løpet av studietiden merket jeg at jeg gjentatte ganger fotograferte de samme motivene for å få det perfekte bildet. Dette endret seg da jeg begynte å bruke polaroide- og engangskameraer. Jeg ble fascinert av ideen om å ta et bilde for så å legge kameraet til side. Mitt fokus skiftet fra å jakte på det perfekte bildet til å heller fange det unike øyeblikket. Det å ta bilder som jeg ikke kunne se før fremkalling var alltid like spennende. Dette resulterte ofte i overraskelser over bilder jeg hadde glemt at jeg tok. Å dele disse øyeblikkene med andre var en glede, og de utvalgte printede bildene ble en integrert del av leilighetens veggdekor.

Men jeg innså at hobbyen min med engangskameraer ble kostbar, med utgifter over 3000 kr for kameraer og fremkalling. Som student i Datateknologi ved NTNU, fant jeg inspirasjon til å utvikle en løsning. Dermed ble appen "Oneshot" til. Navnet speiler appens essens, at hver bruker har kun én sjanse til å ta hvert bilde. Det er historien bak hvert bilde som teller, ikke nødvendigvis det perfekte utseendet. Dette reflekterer engangskameraets sjarm, og viser at skjønnhet ofte ligger i det uperfekte.

Løsningen 📱

Gjennom Spark og Aneobidraget, en støtteordning for entreprenørskap blant studenter, fikk jeg innvilget økonomisk støtte for en printer, masse kvalitets printerpapir, og en Adobe Lightroom lisens for å skape det ultimate retrofilteret. Bildet under er fra min pitch til Aneo.

Eventyret oppsummert

Oneshot er en app for å ta bilder som hjelper deg å tenke mer over hva du tar bilder av. I likhet med et engangskamera kan du ikke se bildene dine før en forhåndsbestemt albumstørrelse er nådd, noe som gjør at hvert bilde blir mer spesielt. Med appen kan du søke etter og legge til venner, og når vennskapet er etablert, kan man utforske hverandres album. Appen tilbyr å jobbe med flere album samtidig som "Roadtrip" og "Sommer". Mens et tradisjonelt engangskamera med fremkalling og digital kopi koster rundt 482 kr, tilbyr Oneshot et 25-bilders album for kun 69 kr – syv ganger billigere! Bestiller du et album, mottar du bildene i en pakkeløsning inklusiv en remse skoletyggis for enkel opphenging.

Den tekniske løsningen 💻

Applikasjonen er utviklet i React Native Expo og Expo Application Services med Firebase Firestore for lagring av data. Det er utnyttet flere tjenester fra Firebase som Cloud Functions, Remote Config, Crashlytics, Analytics, Hosting, Authentication og Storage.

Oneshot ble utviklet i React Native Expo, ved hjelp av Expo Application Services (EAS). Expo fungerer som et omfattende rammeverk for React Native-applikasjoner, tilbyr verktøy og tjenester for rask oppstarts- og utviklingsprosessen uten krav om manuell konfigurasjon av native kode. Det inneholder også en rekke innebygde APIer og komponenter. EAS forbedrer utviklingsopplevelsen ved å tilby skybaserte tjenester for effektiv bygging, distribusjon og oppdatering av applikasjoner. En stor fordel med EAS er muligheten til å skape og integrere egne native moduler, en funksjon som tidligere ikke var tilgjengelig i Expo på grunn av deres begrensning til forhåndsdefinerte APIer og moduler. Som en nyutdannet utvikler fant jeg at den omfattende konfigurasjonen var en utfordring, noe som ledet meg til å velge Expo. Dette valget angrer jeg ikke på, takket være den omfattende dokumentasjonen og et aktivt community med godt utviklede komponenter fra Expo-teamet. Med integreringen av EAS har jeg også oppnådd betydelig fleksibilitet, noe som har tillatt meg å utvide applikasjonen med komplekse native moduler.

Applikasjonen bruker dokumentdatabasen Firebase Firestore for lagring av data, sammen med en rekke andre Firebase-tjenester som Cloud Functions, Remote Config, Crashlytics, Analytics, Hosting, Authentication, og Storage. Valget om en serverløs applikasjon førte meg til Firebase-økosystemet for å komme raskt igang, men lite visste jeg at dette skulle vise seg å bli en bjørnetjeneste. Nå som det er utviklet et fullverdig sosialt nettverk med massevis av relasjoner ser jeg nå at det kaaaaaanskje hadde vært greit med en relasjonsdatabase 🙃 I tillegg har jeg erfart at Firestore og Firebase generelt har ganske høye priser. Dette krever økonomisk kodeutvikling som minimerer antall CRUD-operasjoner for å holde kostnadene nede.

Planen videre 🌼

Til nå har Oneshot vært populær blant venner og deres nettverk. Jeg er spent på å se om flere ønsker en rimeligere og mer tilgjengelig løsning enn tradisjonelle engangskameraer. Jeg har ikke noen kunnskap om markedsføring så om du leser dette og har noen tips til hvordan hadde jeg satt utrolig stor pris på om du sendte meg en melding! På den tekniske fronten ser jeg for meg å automatisere printeprosessen. Slik at hver gang en bestilling kommer inn, vil den automatisk bli printet og sendt ut.