9-Dec

Sustainability

Gaver som varer

Har du noen gjenstander du har hatt i all evighet og aldri ser for deg at du kan kvitte deg med? Hvilke egenskaper har et slikt produkt? Hva har gavegiving og brukerinnsikt til felles? Her vil du lære litt om produktvarighet og hvorfor det er et viktig konsept innen sirkulær økonomi. Og hvem vet, kanskje du tar med deg litt refleksjon og inspirasjon på veien inn i julegavekaoset.

8 min read

·

By Vilde Bruvik

·

December 9, 2023

Siden 1990 har det årlige forbruket per person i Norge doblet seg. Denne drastiske økningen i forbruk har ført til en tilsvarende økning i avfall, og Norge er nå blant de landene i Europa som genererer mest avfall. Visste du for eksempel at majoriteten av ressursene som hentes ut fra jorden, ender opp som avfall i løpet av bare tre måneder? Så hva har dette med julegaver og brukerinnsikt å gjøre, tenker du kanskje? Jo, det skal jeg fortelle deg.

Klær tilsvarende klesforbruket i 1989 og 2018 henger på hver sin snor for å illustrere hvor mye kleforbruket har økt i tilsvarende tidsrom.
Gjennomsnittlig klesforbruk per nordmann per år illustrert. 1989 (øverst) og 2018 (nederst).

Som de forbrukerne vi er kan det være en ekte glede å gi gaver, men det er viktig å huske på den underliggende betydningen bak gavegivingen. I dagens samfunn har vi en økende tendens til å begå en anonym og tankeløs gavegiving, noe som i stor grad resulterer i at vi i jula bruker store summer på gaver som folk ender opp med å kvitte seg med i løpet av kort tid. Dette er et problem som det finnes mange løsninger på. Jeg skal forsøke å guide deg gjennom en av dem, som bygger på en dypere forståelse av mottaker.

Sirkulær økonomi - ikke et nytt fenomen

I dag er fokuset innen sirkulær økonomi hovedsakelig rettet mot resirkulering, bruk av fornybare materialer og ressursgjenvinning. Imidlertid er det viktig å merke seg at et sirkulært samfunn ikke nødvendigvis er synonymt med et samfunn som er optimalisert for resirkulering. Det er nemlig lett å overse et av de mest sentrale prinsippene innen sirkulær økonomi, nemlig å redusere forbruket ved å forlenge produkters levetid. Å forlenge produkters levetid er en av de mest energieffektive strategiene innen sirkulær økonomi.

Å tenke produktlevetid og sirkulær økonomi er ikke et nytt fenomen. For bare få generasjoner siden tok man vare på tingene sine, vedlikeholdte og reparerte dem, slik at de kunne brukes i mange år. Produkter ble produsert i høyere kvalitet, og var ment for å vare.

Bildet viser at i 1990 så så man på faktiske forbruksvarer som kastbart, mens i dag ser vi på så og si alt vi omgir oss med som kastbart.
Hva som ble sett på som “kastbart” i 1990 og i dag.

Hva er produktvarighet?

Så hva ligger egentlig i ordet produktvarighet? Vi kan skille mellom produkters fysiske og emosjonelle holdbarhet. Fysisk holdbare produkter blir betegnet som som pålitelige og består gjerne av kvalitetsmaterialer, er reparerbare og tåler tiltenkt bruk over lang tid. Emosjonelt holdbare produkter er mer komplekse. De er personlige og knyttet opp mot din identitet, kultur og historie. Når vi skal velge en gave som har potensiale til å vare lenge i mottakerens liv, kan det være lurt å fokusere på det emosjonelle aspektet av produktvarighet. Dette krever brukerinnsikt, denne innsikten kan gjøres med bakgrunn i emosjonell varighet.

Emosjonell varighet

Emosjonell varighet referer til hvor lenge et produkt forblir meningsfylt og verdifullt for eieren. Det er flere faktorer som er med på å bygge et produkts emosjonelle verdi. Det handler om hva gjenstanden forteller, hvilke verdier den representer og hvilke minner den vekker. Det handler om å være oppmerksom, se, høre, lukte og tørre å føle.

"Antakelsen om at alt folk vil ha er et lettere liv er feil. Forbrukeren ønsker ikke et enklere liv, men et bedre liv, et mer meningsfullt liv."

- Jonathan Chapman

Historier, minner og erfaringer

Gjenstander som er knyttet til spesielle øyeblikk eller personer i livet vårt, har ofte en høy emosjonell verdi og blir derfor ofte beholdt lenger. Det kan være gjenstander som fremprovoserer en følelse av nostalgi, eller minner oss på noen vi er glad i.

Dersom produktet i tillegg har potensialet til å aldre på en fin måte, kan det bidra til å tydeliggjøre dens historie og være et viktig virkemiddel for bygge et emosjonelt bånd til gjenstanden.

Funksjonalitet og produktopplevelse

I vårt fagfelt snakker vi ofte om brukervennlighet og funksjonalitet. Men brukervennlighet, effektivitet og funksjonalitet går ikke nødvendigvis hånd i hånd med en god brukeropplevelse, spesielt ikke når vi tenker på fysiske gjenstander. Don Norman artikulerer dette på en god måte i sin bok "Emotional Design". Her poengterer han at det ikke lenger er tilstrekkelig med produkter som bare fungerer, er forståelig og brukbare. Vi må strekke oss litt lenger, og se etter gjenstander som tilfører glede, engasjement, tilfredstillelse og skjønnhet i folks liv.

Ritualer

Ritualer kan føre til en bedre brukeropplevelse. Ved at et produkt er en del av en vane eller tradisjon, blir produktet en viktig del av brukerens liv. Dette kan være alt fra en daglig kaffeseremoni med en spesiell kaffekopp, til å pynte juletreet med de samme julekulene hvert år. Ritualer gir mening og kontinuitet til hverdagen og kan bidra til å skape dype bånd til gjenstandene som er involvert.

Personlig tilpasning

Produkter som kan tilpasses eller endres etter personlige ønsker og behov, gir en større følelse av eierskap og tilknytning. Dette kan inkludere alt fra gravering av navn til å kunne velge blant ulike materialer og farger, eller å dekorere en pc med klistremerker. Her er det viktig å merke seg at for at personalisering skal ha en effekt på emosjonell tilknytning, er tid og innsats essensielle faktorer. Produkter som er masseproduserte, men tilpasset individuelle preferanser krever lite innsats fra brukeren, og sannsynligheten for å danne emosjonelle bånd forblir derfor liten.

Tid, omtanke og vedlikehold

Desto mer innsats vi legger i noe, desto mer vil vi eller mottaker verdsette det. Dette gjelder også for håndlagde gaver og produkter hvor vi har vært involvert i produksjonen. Når man vedlikeholder eller reparerer et produkt, forsterkes derfor ofte båndet mellom produktet og eieren. I tillegg til å forbedre produktets fysiske varighet, forsterkes også vår kjærlighet til gjenstanden og gir en følelse av kompetanse som vises gjennom produktet.

Når du skal gi en gave

Å gi en gave er en kunst som ligner på å designe en brukeropplevelse. For meg handler det om å dykke inn i mottakerens verden, forstå deres unike personlighet og interesser. Dette er ikke bare et spørsmål om å finne en ting, men om å skape en forbindelse som reflekterer forståelse og omtanke.

Men det er ikke alltid man har tid, mulighet eller rett og slett lyst til å gjøre denne innsatsen for en liten gave. Men vi ønsker heller ikke at gavene våre skal ende opp som søppel. Så hva gjør man når man står der i julegavekjøpekaoset? Her er noen tips jeg selv har benyttet meg av.

 • Tenk fysisk kvalitet og varighet
  Velg en gave som vil vare og være nyttig over tid. Kvalitetsprodukter har ofte større sjanser for å bli verdsatt og brukt i lengre perioder. Naturmaterialer eldes ofte penere og kan være verdt å ha i bakhodet.
 • Personlig touch
  Vis at du legger innsats i mottakeren. Kanskje du allerede har en gave, men mangler det lille krydderet som kan gjøre gaven mer personlig? Kanskje det er noe du kan legge ved som gjør gaven mer unik? Dette kan være et håndskrevet kort, litt ekstra innsats i innpakningen eller et bilde av et hyggelig minne.
 • Noe spiselig
  Dette er en klassiker. Perfekt dersom du vil gi en liten oppmerksomhet til noen, og ikke vet hva du skal finne på. En bonus her er om du har litt kjennskap til mottakers preferanser og favoritter. Kanskje du kan lage noe selv, eller kjøpe noe på bondens marked for å øke eksklusiviteten. En fordel med matgaver er at de skaper lite gavepress og lite søppel.
 • Opplevelser
  Å gi opplevelser har blitt mer vanlig de siste årene, men jeg vil ta den med likevel. Perfekt for å bygge relasjoner. Gi det med et hyggelig kort eller sammen med en liten gave. Den lille gaven vil garantert representere deg og den felles opplevelsen i framtiden!
 • En god bok du har lest
  Har du nylig lest en bok du virkelig likte? Kjenner du noen du tror også ville likt den? Hvorfor ikke gi bort boka? Kanskje har du tatt notater i margen, eller skriver en hyggelig hilsen på innsiden av permen?
 • Skap en tradisjon
  Hvert år får jeg en ny julekule av mine besteforeldre. Denne samlingen med julekuler har blitt en viktig del av min families juletradisjon, og jeg gleder meg allerede til å henge årets julekule på treet. Kanskje du kan skape en slik tradisjon med noen du er glad i?
 • Støtt mottakers hobbyer
  Den beste gaven man kan kjøpe er en som både er ønsket og vil bli brukt over tid. Om mottaker har en hobby, hvorfor ikke gi noe relatert til denne? Mottaker vil føle seg sett, og samtidig få nytte av gaven!

Husk at den viktigste delen av å gi en gave er å vise at du bryr deg. Det er tanken som teller, og en personlig gave kan formidle det på en kraftfull måte.