7-Dec

Sustainability

3 enkle ting som gjør nettsiden din mer miljøvennlig

3 min read

·

By Hans Kristian Henriksen

·

December 7, 2023

Digitale tjenester er ikke så miljøvennlige som vi liker å tro. Selvsagt er det en fordel at vi erstatter prosesser som tidligere baserte seg på papir som ble sendt frem og tilbake med et digitalt system, men det er ikke utslippsfritt av den grunn. Vi har skrevet tidligere om hvordan IT-bransjen står for like store utslipp som flybransjen, og med veksten i bruk av kunstig intelligens tyder alt på at utslippene vil vokse videre.

Å gripe fatt på en så stor utfordring som å stanse klimakrisen kan føles umulig. Men heldigvis gjør mange bekker små en stor å. Hvis alle gjør litt vil det få mye å si i det store bildet. Så her er tre enkle ting du kan gjøre for å gjøre nettsiden din mer miljøvennlig!

1. Reduser bildestørrelsen

En av de største årsakene til utslipp er overføring av store datamengder. For de fleste nettsider er det bildene som utgjør størstedelen av data som må overføres til brukeren. Men alt for ofte har vi ikke optimalisert størrelsen på disse bildene. Vi har enten bare beholdt størrelsen på bildet som vi fikk tilsendt, eller vi har redusert det til en størrelse vi tror er riktig.

Den raskeste måten å finne riktig størrelse på bildet er rett og slett å prøve seg litt frem. Reduser størrelsen på bildet med 50% og se om du synes kvaliteten fortsatt er bra nok. Fortsett med det helt til du når grensen for hva som er bra nok. Husk å teste på både mobil og store skjermer.

Hvis du vil gå et hakk lenger avgjør du hvilken størrelse bilde du skal sende til brukeren basert på størrelsen på skjermen deres. Her finnes det til og med innebygget støtte i img-tagen. Du kan angi en rekke bildeURLer i srcset-attributtet og la nettleseren velge riktig bilde basert på skjermstørrelse eller pixeltetthet.

2. Ikke last inn innhold før det trengs

Det er lett å tenke at det beste for brukeren er at vi leverer alt innhold til dem med en gang sånn at det er tilgjengelig hvis de trenger det. Men det fører både til at vi bruker mye tid og energi på å overføre data som aldri vil blir brukt, og en tregere opplevelse for brukeren.

I stedet bør du sette opp nettsiden din slik at data overføres når de trengs. For javascript bør du bruke code splitting som deler opp javascript-koden din i flere filer som kan lastes når det er behov for dem. Dette støttes av både Webpack, ParcelJS og de fleste moderne systemer som pakker kode for web.

Har du video på nettsiden din bør du ikke automatisk spille den av, og vente med å laste den til brukeren faktisk har vist at de ønsker å se den.

3. Bruk standardfonter

Det finnes mange kule fonter der ute, og å bruke en spesiell font kan få merkevaren din til å skille seg ut. Men i mange tilfeller trenger vi ikke noen spesiell font, vi klarer oss helt fint med de fontene som er installert på maskinen til brukeren. Ved å bruke gode gamle Arial, Helvetica, Times New Roman eller en annen standardfont slipper brukeren å laste ned en ekstra font bare for å vise nettsiden din. Kanskje blir nettsiden din nesten akkurat like fin!