5-Dec

Design

Ikke finn opp datovelgeren på nytt!

Siri Corneliussen har sett seg lei på designere som bruker masse tid på å lage nye varianter av veletablerte komponenter, og spør: er det virkelig der vi tror vi skaper mest verdi?

3 min read

·

By Siri Olsen Corneliussen

·

December 5, 2022

Brannfakkel (substantiv): En ytring som får debatt til å flamme.

Vi vil bygge en kultur i designbransjen der vi tør å diskutere det som er vanskelig – for bare slik kan designfaget videreutvikle seg. I denne serien deler vi 🔥brannfakler🔥. Er du enig i brannfakkelen? Uenig? Hiv deg inn i diskusjonen!

Se for deg en vanlig dag: Du skal i gang med å lage for eksempel et nytt skjema og trenger innlogging, dropdowns, inputfelt og datovelger. Hva gjør du? Sjekker med designerne der du sitter? Ser i designsystemet hvis dere har et? Kanskje NAV har gjort noe lurt i sitt designsystem? Leser en bloggpost? Men, så liker du ikke helt det du finner. Komponentene i designsystemet dekker ikke heeelt ditt behov?

Vi designere tror altfor ofte at vi er så flinke og spesielle at bare vi har fasiten på hvordan noe kan løses. Det er altfor lett å kritisere det andre har gjort før deg. Finne innvendinger for hvorfor ikke dropdownen i designsystemet fungerer i akkurat ditt case. For dine brukere er så spesielle at de bare må ha en helt egen måte å gjøre ting på. Det er jo sååå lenge siden den bloggposten du leste ble skrevet at ting garantert har forandret seg! … Eller?

Hvor skaper vi mest verdi?

Jeg har jobbet med designere som har 20 varianter av én dropdown. Designere som bare må lage en ny måte å oppgi et tall på. Eller finne opp enda en måte å velge dato på. Hvordan har vi blitt så opptatt av at vår lille bit av en større helhet er viktigst? Hvordan kan vi bruke så mye tid på minimale ting i brukergrensesnittet - er det virkelig der vi tror vi skaper mest verdi? Hvorfor bruker vi så mye tid på noe som brukerne kanskje bare er innom én gang?

Internett har som kjent kommet for å bli, og nå har det også vært her en stund. Det betyr at vi har funnet på ganske mange smarte løsninger for digitale produkter. Det finnes konvensjoner for veldig mange av de interaksjonene som trengs.. Og folk har lært seg disse konvensjonene! Så hva er det vi holder på med når vi redesigner hvert eneste inputfelt?

Vi kaster bort tid!

Tid andre har brukt på å finne og lage konvensjoner, som de har testet og validert. Tid som vi kunne brukt til å gi verdi andre steder. Vi kaster bort tiden til brukerne våre. Tid de må bruke på å kognitivt tolke den lille forskjellen det er på din datovelger fra den de brukte i går hos Entur eller SpareBank 1.

Så, hva vil jeg du skal gjøre? Jeg vil at du skal bruke designsystemet til det det er ment til - byggesteiner som du kan sette sammen. Skap de gode opplevelsene rundt konvensjonene som brukerne våre kjenner så godt til. Da slipper du å bruke tid på å brukerteste og UU-teste hver minste lille bit av flyten din, og heller bruke tid på å løse andre problemer for brukerne.

Se til konvensjonene vi i bransjen har etablert, og ikke finn opp datovelgeren på nytt!

🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥

Hva følte du når du leste teksten? Flammet det opp noe i deg? Er du enig eller uenig? Bli med i diskusjonen på UX Norge-slacken. Husk at grunnen til at vi deler brannfakler er nettopp det å få i gang diskusjon!

Read more from 5-Dec

Up next...

Loading…

Loading…

Join in the holiday cheer and count down to Christmas with us!

I would like updates:
Your email will only be used for these advent calendar updates during the holiday season. They will never be sold or shared with third parties.