14-Dec

Development

Terminaltriks for deg som skriver feil

Så du skrev feil i terminalen. Igjen. Glemte sudo. Skrev less istedenfor ls. Dette er meg hver. eneste. dag. Men fortvil ikke, det finnes hjelp og snarveier!

3 min read

·

By Johannes Kvamme

·

December 14, 2022

Terminalen din kan hjelpe deg når du tuller til, noe jeg gjør støtt og stadig. Den kommer nemlig med historikk som du kan aksessere relativt lett, og gjøre at du ikke må skrive hele kommandoen din en gang til.

!! eller “…Bare gi meg forrige kommando igjen!!” ‼️

Dobbel utropstegn, !!, er en livredder for oss som trenger eller har trengt sudo. Du paster en kommando du fant på nett for å installere et verktøy du trenger. Bare for å bli møtt med en melding om at du ikke har tilgang til å installere ting. Du glemte sudo. Igjen.

Frykt ikke! !! betyr rett og slett forrige kommando. Så her kan vi bare skrive sudo !! og vi får installert det vi skulle. Enkelt og greit!

!$ eller “#$@!%, du vet jeg mente git og ikke gti” 🤬

Greit, nå har jeg funnet ut hvilke filer som ligger i /sykt/lang/sti/til/mappe med ls /sykt/lang/sti/til/mappe , og vil lese innholdet i den ene fila. Jaja, jeg får bare auto-complete med tab eller copy-paste hele stien inn i less.

Dette trenger du heldigvis ikke å gjøre! !$ betyr alle parameterne til forrige kommando. Så dersom forrige kommando var ls /sykt/lang/sti/til/mappeså blir less !$ til less /sykt/lang/sti/til/mappe slik at du lett kan legge på /filnavn på slutten.

Hvis du skrev gti og ikke git som meg, så kan det også være like rask å skriv git !$ istedenfor å bla deg tilbake i forrige setning for å rette opp skrivefeilen din!

Cd meg hit og dit 📂

Jeg kan ikke innrømme hvor mange ganger jeg har trykket enter for fort etter å ha skrevet cd. I blant så fort at jeg ikke har begynt på en ny sti. Da tar cd meg glatt til rotmappa på maskinen min. Som definitivt var det jeg mente å gjøre. Jaja, da er det bare å begynne å cd fra rotmappa til jeg er tilbake der jeg var, og så gå dit jeg skulle. Eller?

cd - to the rescue! cd har nemlig også en historikk! - betyr forrige sted jeg var, -[n] lar deg gå n steg tilbake i cd-historikken. Så hvis jeg vil tilbake der jeg var etter å ha skrevet cd .. 3 ganger på rad, er det ikke verre enn cd -3.

Husk på det neste gang du havner på blåtur i terminalen din opp til rotmappa!


Sulten på mer? 😋

Dersom du umiddelbart tenker "Hva mer kan jeg finne av historikk i terminalen min som jeg kan refere til i kommandoer?" så har denne flotte, CSS-sparsommelige manualen til bash enda litt mer snacks: https://ftp.gnu.org/old-gnu/Manuals/bash/html_chapter/bashref_9.html#SEC115Up next...

Loading…