9-Dec

Design, Sustainability

Hvordan du som designer kan begynne å tenke på digital bærekraft

Det er viktig å være bevisst på hva man kan gjøre i hverdagen når man utvikler digitale tjenester. Denne artikkelen gir deg noen tips til hvordan du kan begynne å tenke mer på bærekraft i hverdagen som medlem av et digitalt produktutviklingsteam!

5 min read

·

By Kristin Håberg

·

December 9, 2022

I dag bruker vi mye tid på å snakke om bærekraft, og da spesielt bærekraft i et miljøperspektiv. Det er likevel ikke så kjent at IT-bransjen står ansvarlig for mer enn 2% av de globale utslippene. Det er omtrent like mye som karbonavtrykket fra drivstoffutslippet til flyindustrien.

Tegning av en person som holder en mobil, med lenker ut til en server, kode, vindmølle og fabrikk

Hvorfor skal jeg bry meg?

Det er ikke lenge siden jeg tenkte at digitale tjenester egentlig ikke påvirker miljøet. Det digitale er jo ikke fysiske produkter, så det har vel ikke noe utslipp? Men dette stemmer jo ikke. Alt som er digitalt vil på en eller annen måte også være fysisk. Det digitale er også maskinene og verktøyene vi sitter med når vi utvikler. Maskinene brukerne sitter med. Det er energien datasentrene bruker for å driftes.

Et begrep jeg for ikke så altfor lenge siden ble bevisst på er digital vekt. Alt som er digitalt har en eller annen vekt, antall bits og bytes som til sammen utgjør tjenesten. Mange bytes veier mer enn få bytes. Hver eneste byte med data krever energi å lage- og også energi å sende og lagre. Bytes med data gir ikke noe i seg selv. Jobben vår som digitale produktutviklere er å gjøre om bytes med data til informasjon som brukerne våre forstår.

Tegning av en boks med ordene DATA som står oppå en vekt. Viser at data faktisk veier noe.

Hva kan jeg gjøre?

Vi er vant til å tenke på at vi skal levere verdi, og møte reelle brukerbehov. Men vi må også ta ansvar på en annen måte. Vi må ta ansvar for dataen, og utslippene, vi produserer. Her er noen ting du kan ha i bakhodet i hverdagen som designer, eller som medlem av et digitalt produktutviklingsteam.

Bruk lettere materialer

Her er det mange ting man kan, og burde, tenke på. Et konkret tiltak man kan gjøre er å tenke på løsningens «Page Weight Budget». Dette betyr at man rett og slett kan sette opp et budsjett for hvor mye data som blir lastet over nettet når siden til tjenesten din loader. Her kan man tenke på hvordan man kan oppnå målene for løsningen med minst mulig databruk. En god kilde for å begynne med dette er denne artikkelen fra Tom Greenwood.  Noen konkrete spørsmål du kan tenke på er for eksempel:

  • Hvor kompleks funksjonalitet trenger vi? Enkel funksjonalitet veier mindre. For eksempel, trenger vi bilder, animasjoner, video, eller holder det med tekst?
  • Hvor mye informasjon trenger brukeren? Prøv å dekke brukerens behov med minst mulig informasjon. Dette vil jo også gjøre selve brukeropplevelsen bedre!
  • Må vi ha høyeste oppløsning? Tenk på filstørrelsen på bilder og videoer. Hvor god kvalitet trenger det egentlig å være for at det gir verdi til brukeren?
  • Hvilke visuelle elementer bruker vi? Trenger løsningen en egen custom font? Hvor mye farger trenger vi? Desto mer visuelt kompleks løsningen er, desto lenger tid vil det ta for brukeren å laste ned de visuelle elementene- og desto mer data brukes.

Tenk over brukerflyt

Studer adferd og optimaliser hierarki og flyt slik at brukerne med færrest mulig sidelastinger finner frem og løser behovet sitt. Vi kan spare mye data ved å unngå at brukeren må trykke seg frem og tilbake og laste mange sider for å finne det den var ute etter. I tillegg kan vi jobbe med å bytte ut komponenter som skaper friksjon. Hvor er det brukerne sliter med å finne frem? Hva er det som gjør at de bruker lang tid på siden vår? Lag små og enkle tjenester, med god og tydelig informasjon- så brukeren ikke må gjennom mer enn nødvendig for å komme i mål.

Kan du bruke noe som har blitt laget før?

Et spørsmål vi kan stille oss selv er trenger vi egentlig et helt nytt produkt for dette? Finnes det en løsning, eller deler av en annen løsning vi kan gjenbruke eller ta i bruk i vår tjeneste?

Skru av det som ikke blir brukt!

Tenk på hvor lang levetid tjenestene man lager skal ha. Når man produserer data har man et ansvar. Og man burde ta ansvar for det til det øyeblikket det har blitt slettet. Slett tjenester og funksjonalitet som ikke brukes. Tenk over hver eneste linje med tekst, hvert bilde, og hver knapp. Blir dette egentlig brukt? Gir det noe verdi? Hvis ikke, kanskje vi kan fjerne det?

Ta ansvar

Vi må fortsette med å være kritiske til det vi selv lager. Vi må fortsette med å lage produkter som gir skikkelig bra verdi til brukerne. Samtidig må vi tenke på at vi har et ansvar for dataen vi bruker og utslippene det produserer.

Til slutt vil jeg også oppfordre til å være interessert i hvordan man kan bidra til mer bærekraftig utvikling. Det er mange steder vi kan påvirke. Designere står ofte i sentrum av det som skjer i et produktteam. Snakk med de rundt deg om dette. Med utviklerne, produktledere, kunde, og andre designere og kolleger. Designeren kan ikke løse dette alene. Vi som jobber med grensesnitt og brukeropplevelse vet ikke alltid hva som foregår under panseret, men vi kan bidra til endring også her ved å være nysgjerrige på hva vi sender og lagrer av data. Spør ofte, deg selv og andre: Hvordan kan vi forenkle dette?

Det finnes mange ting man kan tenke på, og mange gode kilder til hvordan man som designer (eller utvikler) kan bidra. Her er noen gode kilder til deg som vil lære mer:

Håkons artikkel fra julekalenderen 2020

Up next...

Loading…