3-Dec

Strategy

Historien om da Bislett Games ble grønnere

Fem grep Bislett Games tok for å bli verdens mest bærekraftige internasjonale friidrettstevne 💚

5 min read

·

By Helena Pontseele

·

December 3, 2021

Bislett Games er et av Norges største internasjonale idrettsarrangementer som for første gang gikk av stabelen i 1965. Siden den gang har stevnet vokst seg stort som en del av Diamond League, med idrettsutøvere fra 47 nasjoner og TV-sendinger i over 160 land. Hvert år samler rundt 60 millioner mennesker seg rundt TVene sine rundt om i verden for å vitne verdens beste friidrettsstjerner gjøre det de kan aller best. Og i 2017 bestemte Bislett Games seg for å stå på pallen i en annen konkurranse.

I 2017 mistet nemlig Bislett Games sin samarbeidspartner gjennom 29 år, oljeselskapet Exxon, og organisasjonen ble nødt til å tenke nytt. Bislett Games tok dermed en helomvending med det store målet om å bli verdens mest bærekraftige internasjonale friidrettstevne. Grepene de tok reduserte Bislett Games sitt totale CO₂-utslipp med 39% fra 2016 til 2017.

Økosystemet rundt et idrettstevne som Bislett Games er stort. Et utsolgt Bislett Games har nemlig plass til over 14 000 tilskuere. Disse har behov for transport for å ankomme og forlate stevnet, ønsker ofte å kjøpe seg noe å spise og drikke mens de er der og etterlater seg som følge av det trolig en liten mengde søppel. Videre består et Bislett Games av rundt 200 utøvere fra 47 nasjoner. Samtlige utøvere må transporteres til og fra arrangementet, ofte ved å fly, og trenger på lik linje med tilskuerne å bli fraktet til og fra stadion. Avslutningsvis krever det også store mengder ressurser og infrastruktur for å drifte alle aktivitetene som finner sted på selve stadion de dagene arrangementet pågår. Potensialet er med andre ord stort, og med stevnedirektør Steinar Hoen i spissen gjennomførte teamet bak Bislett Games en ekte forretningsmodellinnovasjon av idrettsarrangementet og tilhørende økosystem.

Forretningsmodellinnovasjon av Bislett Games

Under følger en liste over noen av de grepene som Bislett Games tok inn mot stevnet i 2017.

(1) Kollektivtransport til alle, også Kronprinsen

Publikum ble oppfordret til å ankomme stadion med kollektivtransport, og ruterbilletten var inkludert i stevnebilletten. Bislett Games tilbyr videre ikke publikum en eneste parkeringsplass og kombinasjonen av disse to grepene resulterte i at majoriteten av de besøkende på Bislett Games ankom gående eller med kollektivt. Til og med Kronprins Haakon ankom stadion i en hydrogen-drevet buss fra Ruter.

Kronprisen ankommer Bislett Games
Kronprisen ankommer Bislett Stadion sammen med stevnedirektør Steinar Hoen

(2) To Diamond Legaure stevner på én langhelg

Bislett Games er en del av Diamond League, som årlig arrangeres i 12 ulike byer rundt om i verden, deriblant Oslo og Stockholm. I 2017 var Bislett Games med på å flytte Oslo og Stockholms-stevnet til samme helg og organiserte det slik at utøverne tok tog mellom byen. Tiltaket sparte miljøet for tur/retur flybilletter til Skandinavia for 120 utøvere + støtteapparat. Dette er et godt eksempel på forretningsmodellinnovasjon hvor Bislett Games tenker utover det isolerte arrangementet for å spare både miljø og penger. Mer komfotabelt, bedre for miljø og bedre for lommeboka!

(3) Utslippsfrie utøvere

Under stevnet i 2017 var det ikke bare publikum som ankom miljøvennlig. Utøverne ble nemlig innlosjert på et hotell like ved Oslo S og som en del av samarbeidet med Ruter ble det satt opp egne elektriske busser og trikker for å frakte utøvere fra hotellet til Bislett Stadion. Videre tok selvfølgelig utøverne flytog fra Gardemoen til hotellet og et samarbeid med Huyndai sørget for at deres nyeste elbiler ble brukt til all transport til og fra trening.

(4) Kildesortering og søppelplukking

Bislett Games inngikk et partnerskap med Norsk Gjenvinning, for å legge til rette for bedre gjenvinning på stadion. Norsk Gjenvinning utarbeidet egne avfallsbeholdere for arrangementet. I tillegg engasjerte også Norsk Gjenvinning Natur og Ungdom ungdommer som gikk rundt og plukket søppel under hele stevnet, for deretter å sortere det i ulike fraksjoner.

Nytt tiltak i 2018: Solcellepanel som dekker deler av energibehovet

Bislett Alliansen har innført ytterligere tiltak etter 2017-stevnet. I 2018 ble det for eksempel montert solcellepanel på taket av Bislett stadion, som første idrettsanlegg i Norge. Anlegget skal produsere 150 000 kWt per år, og med dette dekke 15% av anleggets energibehov. I tillegg til å være bra for miljøet er anskaffelsen av solcellepanel også en god investering. Med en garantert levertid på 20 år og en nedbetalingstid på rundt 12 år sikrer Bislett stadion seg gode og rimelige energikilder for fremtiden.

Solcelle på Bislett Stadion
Solcelleanlegget som dekker taket av Bislett stadion

Et eksempel til etterfølgelse

Resultatet av tiltakene over var som nevnt at Bislett Games kuttet CO₂-utslipp med 39% fra 2016 til 2017. Videre økte de kildesorteringsgraden med 40% og reduserte transportutgifter med 30%, som følge av at de delte kostnaden for flybilletter med idrettstevnet i Stockholm. Bislett Games sin transformasjon er et godt eksempel på hvordan man kan tenke nytt rundt forretningsmodeller for å bedre både miljø og økonomi. Vridningen stevnet gjorde mot en mer alliansebasert forretningsmodell som inkluderer partnerskap og samarbeid viser hvordan man kan tenke bærekraftig rundt et idrettsarrangement og er et eksempel til etterfølgelse!

For å høre mer om bærekraft og idrett anbefaler jeg å lytte til episode 30 i podcasten “Bærekraftseventyr med Jørgensen & Pedersen” hvor de i tillegg til Bislett Games forteller om hvordan den engelske fotballklubben Forest Green Rovers har tatt grep for å bli mer bærekraftige.

Kilder

3-Dec